Click Me!

Tuesday, November 8, 2011

101 Survival Tips: IPSAHAN Practical Teacher, {Kudrat Seorang Guru Pelatih}

Ini bukan post 'mata ke langit tangan ke bahu'


"Eh, takpe cikgu, kami memang suka buat kerja!" (Google)

The truth about teaching practical is, we are always being asked to do some favours; helping with other teachers' ABM, helping other teachers with their clerical works, athlete trainers (walaupun anda jog setahun sekali), competitions judges, janitors, computer programmers (although you know that you are a noob with your own laptop) , counsellors, cooks (walaupun rate anda ke dapur hanya pada cuti semester), stage manager (walaupun sebelum ini anda bergegar tahap gunung berapi  sebelum naik pentas), technician (walaupun anda sudah terlupa segala ilmu Kemahiran Hidup) and so on. And, it is normal as ‘insan biasa’ we could always hear that our seniors or friends sigh on this matter. It wasn’t an exception for my friends and I. Even if we are tired tahap cipan dan ultraman  from the slepless nights of completing the lesson plans and juggling with other works, sometimes we still say 'YES'. Yes, sometimes we act like SUPERHUMAN with 'kudrat seorang guru praktikal yang tidak seberapa'

Juggling with jobsSsSs

Multi tasking!


As a headmistress in a school, my mum is seasoned with experience of practical teachers. My mum would always advising me to be more ‘ringan tulang’. But my mum , (being my mum who always rock my world) gives me another tips as well.

JANGAN TUNJUK DIRI TERLAMPAU RAJIN SEHINGGA DIPIJAK ORANG TETAPI TUNJUKKAN BAHWA DIRI KITA ADALAH SEORANG GURU YANG BERTANGGUNGJAWAB”

That was her words before I stepped on my bus to Kota Kinabalu. I didn’t have the chance to ask her about what does it mean. I learnt about that till the end of my practical days.

Acapkali kita terdengar rungutan guru pelatih kepenatan dan kadang-kadang sikap guru-guru veteran yang suka membuli. That’s the ugly truth. Bila mana kita disuruh buat kerja-kerja tambahan semasa praktikal kita akan tetap berkata ‘ya’ di mulut tapi ‘tidak’ di hati. Apa yang ingin saya katakana di sini ialah jadilah manusia yang JUJUR dan perbetulkanlah niat sebelum ke sekolah.

Begini, bukan tujuan kita untuk mengampu para  guru menunjukkan kita rajin bekerja. Tapi percayalah, secara automatik kita akan diberi tugas tanpa kita minta. Maka, jika kita disuruh melakukan sesuatu pekerjaan, lakukanlah dengan seikhlas hati kerana kita ingin menimba pengalaman dan mencari ilmu. Selain daripada itu, JUJUR lah kepada diri sendiri dan kepada rakan sekerja. Sekiranya anda benar-benar tidak mampu membuat tugasan berkenaan, mohon maaf kepada mereka, ataupun jujur kepada mereka yang kita boleh siapkan kerja tersebut selepas kita siapkan kerja lain. Tetapi janganlah pula kita menggunakan alasan 'guru pelatuh banya kerja' sebagai cara anda untuk melepaskan diri. Guru-guru di sekolah adalah orang-orang yang berpengalaman and they had been in our shoes before.  Percayalah, dalam mengecapi kemanisan segulung ijazah, pelbagai ranjau, onak, duri, lopak, longkang dan laut yang perlu kita tempuh.

Kenapa saya katakan kita harus JUJUR? Tanpa kejujuran di hati, tidak mungkin kita akan IKHLAS melakukan sesuatu tugas yang dibuat secara terpaksa. Tanpa KEIKHLASAN di hati, kita akan merana melakukan tugas itu dan tidak mungkin kita akan seronok bekerja.
Praktikal adalah medan bagi kita untuk mengenal diri kita sebagai pendidik  dan memperbaiki diri sebelum kita keluar ke dunia pendidikan sebenar. Percayalah, sekiranya kita ikhlas untuk meringankan tulang, kita akan menjadi manusia yang bertanggungjawab.

Ya...di akhir 3 bulan itu, saya baru fahami apakah yang ibu saya maksudkan sebagai

JANGAN TUNJUK DIRI TERLAMPAU RAJIN SEHINGGA DIPIJAK ORANG TETAPI TUNJUKKAN BAHWA DIRI KITA ADALAH SEORANG GURU YANG BERTANGGUNGJAWAB”


This is not my mum, but definitely this lady rawkss! 


MY MUM ROCKS!
*takde kaitan...bye. LOL

5 comments:

Lays Liau said...

Kak.. mende cipan tu? prnh dpn tp xtau rupa dia.. ngee

farina said...

u surely learnt a lot from ur practical kan..as for me, x byk pon lalui menda2 camni n jadi risau lak, camane la bila da posting nanti..huuu.. =S

NC said...

Tak banyak mana lah ina. Ini sekadar share pengalaman..tajuk tu patutnya tukar kepada 101 surviving experiences ...hehehe...sekadar mengutarakan pendapat

NC said...

Bahahah! lays, kaka pun dengar saja tu sebba selalu dulu baca di komik apo? atau gila2...rupa dia pun kakak ndak tau

Lays Liau said...

haha.. lawak lh. >,<